fbpx

Жак Атали не е предлагал „план за медицинска диктатура“ още през 1979 г. 

  • Приписвани на Жак Атали реплики, в които се говори за планирано намаляване на населението чрез пандемия, са изфабрикувани и не са казани от него;
  • Дезинформацията, свързана с „цитати“ на френския общественик, е част от по-голямата дезинформационна кампания, внушаваща, че пандемията от 2020 г. е планирана;
  • С името на френския общественик се злоупотребява активно в публикации на руския Фонд за стратегическа култура от 2014 г. насам.

Във Фейсбук и в някои сайтове се разпространяват „цитати“, приписвани на френския икономист и писател Жак Атали. Твърди се, че е негова „идеята“ населението да бъде намалено чрез нарочно предизвикана пандемия, при която „глупавите ще повярват на това и сами ще искат да ги лекуваме (…), а лечението е целта. Селекцията от идиоти ще се определи от само себе си: те сами ще тръгнат към кланицата.“

"Цитат" на Жак Атали от TheBulgarianTimes
Източник: TheBulgarianTimes

Този „цитат“ се разпространява както самостоятелно, така и в комбинация с видео, в което предполагаемо самият Жак Атали описва подобен „план“ през 1979 г. Видеото може да бъде намерено както в български сайтове и социални мрежи, така и в чуждоезични още от 2021 г. Само един от постовете с него в българския Фейсбук има 6500 споделяния.

Невярно приписаните на Атали „идеи“ присъстват в няколко български сайта, сред които TheBulgariantimes и „Поглед инфо“, още от февруари 2021 г., и продължават и до днес да циркулират в социалните мрежи.

Factcheck.bg провери дали Жак Атали наистина е автор на цитираните твърдения след читателски сигнал.

Източник: The Bulgarian Times

Ковид-19 и заговорът за намаляването на световното население

Кой е Жак Атали и негови ли са разпространяваните идеи“

Жак Атали е френски общественик, икономист и писател, съветник на президента Франсоа Митеран между 1981 и 1991 г., пръв президент на Европейската банка за възстановяване и развитие. Автор е на редица книги, сред които Кратка история на бъдещето“ и Вербатим: I – 1981 – 1986“.

Точно от тези книги се твърди, че е взет разпространяваният във Фейсбук „цитат“. Дезинформационната кампания се разпространява както на български, така и на други езици, като в различните версии за източник“ е посочена различна книга на Атали.

Според българските социални мрежи „цитатът“ е от книгата на Атали „Кратка история на бъдещето“ от 2006 г. В посланията на английски и френски като „източници“ се посочват книгите „Вербатим: I – 1981 – 1986“ на Атали и „Бъдещето на живота“, за която заблуждаващо се твърди, че също е на Атали, докато всъщност неин автор е Мишел Саломон. 

Според редица проверки на английски, френски, немски и други проверители на фактите такъв „цитат“ няма в нито една от посочените книги.

През май 2022 г. проверка на FirstFactCheck доказва, че в „Кратка история на бъдещето“ не присъства „цитатът“ на Атали. Проверка на агенция „Ройтерс“ от януари 2023 г. пък показва, че такъв „цитат“ няма и в книгата „Вербатим: I – 1981 – 1986“. Същото доказват и две проверки още от май 2021 г. – на Snopes и на MythDetector. През юни 2021 г. в секцията си за проверка на фактите агенция „Франс Прес” опровергава твърдения, че „цитатът” е от книгата Бъдещето на живота“.

Изводът от всички проверки е, че „цитатът“ е измислен и е невярно приписван на Жак Атали.

Един от проверителите – MythDetector – посочва като един от първите източници на изфабрикувания „цитат“ Фейсбук потребител, наречен Ninu Nemsveridze Art. На 11 май 2021 г. той качва в социалната мрежа видео на руски език, в което твърди, че пандемията от Ковид-19 е планирана още през 20 век. Целта на този „план“ според видеото е намаляване на населението. Като „доказателство“ във видеото е посочен същият „цитат“, предполагаемо взет от книгата Вербатим“ на Жак Атали. 

От същата проверка става ясно още, че по-рано, на 1 май 2021 г., друг Фейсбук потребител – Nino Chkheidze – е качил друго видео на руски език, в което твърди, че Жак Атали е високопоставен масон, лице на Ротшилд и ционист. В това видео има още един „цитат“, приписан на Атали: „За да създадем Нов световен ред, имаме нужда от една важна пандемия.“ Подобен на този „цитат“, отново приписван на Атали, се разпространява според MythDetector в рускоезичния религиозен сайт „Православный Апологет“.

Неверните твърдения за изказвания на Атали от 1979 г., които „доказват“, че той е идеолог на пандемията от Ковид-19, придобиват широко разпространение след публикация на Фонда за стратегическа култура. Като „доказателство“ за тях се тиражира кратък видео откъс от интервю с Атали от 1979 г.

Проверка на Factcheck.bg. показа, че видеото, в което Атали уж говори за медицинска диктатура, се разпространява и в България. Използван е откъс, изваден от контекст, а преводът му е неточен и подвеждащ.

Разпространяваното във Фейсбук видео

Видеото наистина е част от интервю с Жак Атали, проведено през 1979 г. от Жан-Пол Есконд. Откъсът, който се разпространява, е с дължина малко над минута и двадесет секунди и представлява отговор на Атали на въпрос, който е изрязан, така че не може да се оцени контекстът на неговите думи.

Цялото интервю е дълго близо 27 минути и може да бъде гледано в YouTube. Tемата му е „Накъде отива медицината?“, а поводът е новоизлязлата тогава книга на Атали „Канибалският ред“ (L’ordre cannibale), в която той изследва възможното бъдеще на медицината. В книгата Атали разсъждава върху навлизането на технологиите в медицината и върху икономическите и социални последици от това. Въпросът, който Атали поставя, е дали наистина сме излезли от времената на канибализма и дали консумацията на копия на части от човешкото тяло, каквито са например протезите, не е някакъв нов, търговски вид канибализъм.

Интервюто с него е дискусия за теоретичното бъдеще на медицината и в него той не представя „план за медицинска диктатура“. 

СЗО няма да „суспендира Конституцията” на България и да „премахне“ правата на човека

Невярното внушение, разпространявано в българските канали, е засилено като е  използван и неточен и подвеждащ превод от френски в субтитрите на български.

Според българските субтитри Атали казва, че „ще се въведе машинизирано/цифровизирано общество, в което всички ще са под наблюдение“. Всъщност думата „наблюдение“ Атали използва в контекста на евентуално бъдещо общество, в което с помощта на машини хората ще могат сами да наблюдават здравето си, променяйки ролята на лекарите и болниците.

В друг момент от видеото в субтитрите неправилно се твърди, че Атали цитира Ленин. От въпроса на водещия, който в разпространяваното видео е изрязан (след 10:50 в пълното интервю), става ясно, че и водещ, и интервюиран говорят не за Ленин, а за Иван Иличавстрийски философ и автор, който също пише по темата за социалното значение на определени тенденции в медицината.

На няколко пъти в субтитрите думите на Атали се представят като изречени в първо лице, множествено число – „Ние ще използваме този претекст за „автономията“, за да създадем алиенирано общество“. Никъде в изказването си на френски Атали не казва „Ние ще“. Фокус на разговора е какво би представлявала медицината в бъдеще, а не събития, което той или някаква група, към която той принадлежи, планират.

В оригиналната версия на интервюто е използвана специфична терминология, която, съчетана с доста бърз говор, допълнително затруднява слушането с разбиране. И когато в некоректния превод се включат и думи от оригиналния език – „алиенация“, „диктатура“, „тоталитаризъм“ и т.н., – които звучат сходно на български и които повечето хора лесно могат да чуят като отделни думи в оригиналното изказване, се създава фалшиво усещане за достоверност на превода. Поставените в скоби бележки, които „обясняват“ думите на Атали и които не следва да имат място в един точен и коректен превод, също са подвеждащи и допълнително изкривяват оригиналното значение на казаното. Българският вариант на видеото целенасочено представя манипулирана и извадена от контекст информация.

Защо Жак Атали е избран за „автор” на подвеждащите твърдения

Името на френския общественик се среща от 2014 г. насам в публикации на руския Фонд за стратегическа култура – организация, която американският Държавен департамент е включил в списъка си с основни източници на руска дезинформация и пропаганда. Според Държавния департамент Фондът за стратегическа култура е под ръководството на руското разузнаване и е в тясна връзка с руското външно министерство. Една от основните тактики на Фонда е даването на трибуна на западни фигури с конспиративни идеи и представянето на маргиналните им гледни точки като органични и широко разпространени в западния свят.

В публикации на сайта на Фонда Жак Атали е представен като „радикален глобалист“ и „идеолог на глобализма“ наред с Клаус Шваб, основателя на Световния икономически форум. В публикация на Фонда от януари 2021 г. се твърди, че „теорията“ на Атали за „нова форма на тоталитарно общество“, създадено „с помощта на медицината“ е на път да се превърне в реалност, като се има предвид пандемията (която в текста е в кавички). В същата публикация се твърди още, че Атали е масон и може би илюминат, както и че още през 1979 г. е говорил за „медицинска диктатура“, което е „неизвестно за широката публика“.

Публични фигури от близкото минало, известни със спорните си идеи или изказвания, често са използвани от руската пропаганда за „лица“ на дезинформационни кампании.

Голяма част от творчеството на Жак Атали е свързано с теории за бъдещето, за медицината на бъдещето и за развитието на обществата. Излагайки теориите си, в миналото той е ставал обект на критики заради изказвания, възприемани като спорни. Името му нашумява през 80-те години, когато го обвиняват, че призовава към евтаназия на възрастните хора. Една от вероятните причини за това е, че в свое интервю от 1981 г. той казва, че „в бъдеще евтаназията ще бъде централна тема“. Атали печели дело за клевета срещу медицинско списание, което е публикувало тези обвинения към него, но независимо от това той остава известен с нетрадиционните си виждания.

Разпространяваните „идеи“ на Жак Атали са част от цяла система от дезинформационни послания, които целят да внушат, че пандемията от Ковид-19 е била предварително планирана.

Не е вярно, че СЗО „стартира“ нова вълна от Ковид-19 в България

Същият сценарий беше използван и по повод вълната от маймунска шарка през пролетта на 2022 г.

Няма сценарий за пандемия от маймунска шарка

Проверено:

Дезинформационните послания, според които френският икономист и писател Жак Атали говори за планирана пандемия и намаляване на населението от 1979 г. насам, не отговарят на истината. Фалшивите твърдения се основават на „цитат от книга“, какъвто няма в творчеството на Атали, и на един изваден от контекст и некоректно преведен на български откъс от интервю с него.

Редактор: Елена Фурнаджиева

Източници

Проверка на цитата от на FirstFactCheck:
https://firstfactcheck.substack.com/p/claim-jacques-attali-predicted-a

Фактчек: Няма описан в книга на Жак Атали план за намаляване на населението чрез пандемия – агенция Ройтерс:
https://www.reuters.com/article/factcheck-jacques-attali-pandemic-idUSL1N33J1CA

Защитавал ли е Жак Атали идеята за евтаназия чрез пандемия? – Snopes:
https://www.snopes.com/fact-check/jacques-attali-pandemic-euthanasia/

Какво пише в книгата на Жак Атали „Вербатим“ и кой е изфабрикувал цитата на френския политик? – MythDetector:
https://mythdetector.ge/en/what-is-written-in-jacques-attali-s-book-verbatim-and-who-fabricated-french-politician-s-quote/

Цялото интервю с Жак Атали в YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=N6UdJB_sYL8

Описание на книгата на Жак Атали „Канибалският ред“ – GoodReads:
https://www.goodreads.com/book/show/338502.L_ordre_cannibale

Описание на книгата на Жак Атали „Канибалският ред“ – London Review of Books:
https://www.lrb.co.uk/the-paper/v01/n01/emma-rothschild/emma-rothschild-writes-about-a-new-french-book-on-the-economics-of-illness

Кой е Иван Илич – енциклопедия „Британика:
https://www.britannica.com/biography/Ivan-Illich

Основи на руската екосистема за дезинформация и пропаганда – доклад на американския Държавен департамент:
https://www.state.gov/wp-content/uploads/2020/08/Pillars-of-Russia%E2%80%99s-Disinformation-and-Propaganda-Ecosystem_08-04-20.pdf

Жак Атали в публикации на Фонда за стратегическа култура:
https://www.fondsk.ru/news/2018/08/14/balkany-bessilie-evropy-i-biznes-podhod-vashingtona-46607.html

Жак Атали в публикации на Фонда за стратегическа култура:

https://www.fondsk.ru/news/2018/08/14/balkany-bessilie-evropy-i-biznes-podhod-vashingtona-46607.html

Жак Атали в публикации на Фонда за стратегическа култура:

https://www.fondsk.ru/news/2021/01/25/otkrytyj-zagovor-zhaka-attali-pretvorjaetsja-v-zhizn-52768.html

Не, Жак Атали не е призовавал за евтаназия на най-възрастните и най-слабите – Liberation:

https://www.liberation.fr/checknews/non-jacques-attali-na-pas-appele-a-euthanasier-les-plus-vieux-et-les-plus-faibles-20210419_OTQQKGRK3RGUHFU44MV52KO3HM/

Жак Атали печели обжалване в делото си за клевета срещу медицинско издание:

https://www.lemonde.fr/archives/article/1984/01/20/m-jacques-attali-gagne-en-appel-son-proces-en-diffamation-contre-une-revue-medicale_3001704_1819218.html

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Славена Захариева
Славена Захариева
Славена Захариева е журналист на свободна практика с фокус върху темите здравеопазване и дезинформация. Един от победителите в конкурса на Factcheck.bg за разобличаване на дезинформационни кампании „Права на прицел“ през 2021 г. Завършила е журналистика и европейска интеграция в СУ „Свети Климент Охридски” и има опит в сферата на лекарствената логистика. Пише публицистични текстове и кратки разкази.

Още по темата

Категории

Още от рубриката