fbpx

Манипулирано с изкуствен интелект видео използва лицето на Антон Хекимян за реклама

  • Клипът с кадри на бившия журналист и настоящ политик Антон Хекимян, в който се рекламира продукт срещу хипертония, е манипулиран с помощта на изкуствен интелект;

  • Кадрите са взети от участие на Антон Хекимян в публицистично предаване, но върху тях е насложен изфабрикуван звук на български език;

  • Манипулираното видео се разпространява като спонсорирана реклама във Фейсбук. То отправя към страница с изфабрикувана информация, която всъщност е реклама на продукт срещу хипертония.

От началото на април 2024 г. анонимни страници във Фейсбук спонсорират създадени с помощта на изкуствен интелект реклами на продукти срещу различни здравословни проблеми. Става въпрос за манипулирани видеа, които съдържат откъси от участия на известни личности в публичното пространство. Те приканват потребителите да последват линка на рекламата, който води до страница с изфабрикувана информация.

Factcheck.bg вече публикува проверки за няколко подобни видеа, в които се използват лицата на Георги Господинов, Магърдич Халваджиян и Мариана Попова и други популярни хора за реклама на продукт срещу болки в ставите. Кадрите в тях са автентични, но е прибавено аудио, генерирано от изкуствен интелект. По този начин се създава невярното внушение, че известната личност рекламира продукта.

Видеото с лицето на Антон Хекимян се разпространява от профила DR Daniella. То отвежда към сайт, който наподобява изгледа на българската здравна онлайн медия Puls.bg, но всъщност е интернет страница за онлайн продажби на продукт срещу хипертония.

Кадрите от “рекламата”, в която участва Антон Хекимян, са взети от негово гостуване в публицистичното предаване “120 минути” по бТВ на 20 ноември 2022 г.

Забелязва се, че гласът от видеото не отговаря на истинския глас на Антон Хекимян. На моменти движенията на устата не съвпадат със звука, а някои думи са изречени с грешно ударение или с неподходяща интонация, което е типично за генерираната с изкуствен интелект реч.

Проверка на Factcheck.bg с онлайн инструмента за автентичност на аудиозаписи llElevenLabs потвърди, че файлът е манипулиран. Според него вероятността звукът от видеото да е създаден от изкуствен интелект е 98%.

Проверено:

Манипулирано видео използва лицето на бившия журналист и настоящ политик Антон Хекимян за реклама на продукт срещу хипертония. Кадрите са взети от негово участие в публицистично предаване по бТВ през ноември 2022 г., но върху тях е добавено аудио, създадено с помощта на изкуствен интелект.

Източници:

Видео, създадено с изкуствен интелект, използва лицето на Георги Господинов за реклама: https://factcheck.bg/video-sazdadeno-s-izkustven-intelekt-izpolzva-liceto-na-georgi-gospodinov-za-reklama/ 

 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката