Кои сме ние

Мисия

За сайта

Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Избираме твърденията, които да проверим, според тяхната актуалност и обществената значимост на темата или на източника. Наблюдаваме тенденциите в социалните медии, за да опровергаваме своевременно и с факти разпространяващата се дезинформация по важни обществени теми. 

Спазваме първото и основно правило в журналистиката – проверяваме фактите, проследяваме информацията, търсим източника и неговите мотиви.

Силата на дезинформацията е в количествата лъжи, с които ни залива. Силата на утвърдените медии е в качествената журналистика, основана на проверката на фактите.

Повече за това как работим прочетете в „Принципи на работа“.

Всички членове на екипа са журналисти. Затова добре съзнаваме, че за да е полезна и смислена нашата работа, тя трябва да разчита на Вашето доверие и подкрепа. Ако смятате, че определена информация се нуждае от проверка, моля да ни сигнализирате тук.

Работатата на Factcheck.bg се подкрепя от Евроопейския съюз за периода май – септември 2021 г.

За контакти:

Редакционен екип: [email protected]
Ръководител проект, Кристина Христова: [email protected]