fbpx
За нас

Мисия

Мисията на Factcheck.bg е да се противопоставя на увеличаващото се замърсяване на медийната среда чрез дезинформация и неверни твърдения. Проверявайки факти спрямо най-високите стандарти на професионалната журналистика по теми, касаещи широко обществено въздействие, Factcheck.bg се стреми да спомогне българските граждани да достигат до информирани решения, свързани с неотложни проблеми като избор на политически лидери, общественото здраве по време на пандемия и защитата на човешките права на България.

Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Factcheck.bg подкрепя и работата на българските журналисти, като им осигурява проверени факти за техните репортажи. Статиите в сайта имат за цел и да информират българските граждани, които се интересуват от новини и обществени дела, и които търсят отговори за други въпроси от обществена значимост.

Спазваме първото и основно правило в журналистиката – проверяваме фактите, проследяваме информацията, търсим източника и неговите мотиви.

Силата на дезинформацията е в количествата лъжи, с които ни залива. Силата на утвърдените медии е в качествената журналистика, основана на проверката на фактите.

Прочетете повече за начина ни на работа.

Factcheck.bg е част от Българската коалиция срещу дезинформацията. Вижте повече тук.