fbpx

На Червения площад в Москва не се вее българското знаме

Публикации в социалната мрежа Фейсбук твърдят, че българското знаме присъства на военния парад в Москва по случай Деня на победата на 9 май 2022. 25 публикации с подобно твърдение са събрали близо 16 400 интеракции. 

Проверка чрез инструмента CrowdTangle показва, че само от Фейсбук групата ‘АКО ТЕ ИМА ЛЮБОВ’, публикацията е достигнала до над 7000 души. Самата група е с близо 157 000 членове.

Твърдението е публикувано и във фейсбук страницата на „Сдружение на русофилите в България“, откъдето е споделено 2700 пъти. Освен във Фейсбук, подобни твърдения се разпространяват и в Ютюб, където само един клип има близо 12 000 гледания.      

За разпространението на тази информация ни сигнализира читател на Factcheck.bg. Ето фактите.

Сравняваме снимката, качена в публикацията, с кадър от излъчването на военния парад по руския телевизионен канал „Россия 1“.

Проверката показва, че има съвпадения при локацията, маркировката по трасето на маршируващите, сградите в близост и декорацията на главната сцена. Това показва, че кадърът е достоверен и е заснет на тазгодишното честване на Деня на победата. 

При разглеждането на по-близки кадри се забелязва, че зеленият цвят в трикольора е пресечен с оранжева линия, което не съответства на българското знаме. Проверката показва, че декорът на Червения площад е съставен от ордени на Съветския съюз, свързани с Втората световна война. Символът върху въпросното знаме е на звезда с човешко лице в профил, с още една звезда в горния край. Този символ, както и зелената линия пресечена от оранжева, показват, че става въпрос за военния орден „Суворов“, който е учреден през 1942 година и се връчва за изключителни успехи по време на военни действия. 

Останалите три знамена, които могат да бъдат видени на сградата, също представляват ленти към военни ордени на Съветския съюз. А именно – орденът „Слава“, орденът „Червена звезда“ и орденът „Александър Невски“.

Проверено:

Българският флаг не е сред знамената на тазгодишния парад на Червения площад в Москва по случай Деня на победата. На снимките се виждат знамена, които представят ленти към военни ордени на Съветския съюз. Това, което е припознато в българския флаг с цветовете бяло, зелено и червено, е лентата към ордена „Суворов“.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Мирела Петкова
Мирела Петкова
Мирела Петкова е изследовател и журналист на свободна практика. Вълнува се от теми, които засягат Балканите, Източна Европа, и Китай, а също така и от развенчаване на дезинформацията и разузнаването чрез отворени източници на информация. От есента на 2020 г. работи към британската медия New Statesman, където събира, анализира, и визуализира бази данни, свързани с енергийния преход и климатичните промени. Главната й цел е спомагането на журналисти с проверена, достоверна и навременна информация.

Още по темата

Категории

Още от рубриката