fbpx

Не е вярно, че Канада ще евтаназира хора, които са твърде бедни

Твърденията, че канадското правителство ще евтаназира бедни хора не отговарят на истината.

Според публикации в редица български сайтове и Фейсбук, канадското правителство ще плаща за евтаназията на хора, които са твърде бедни, за да живеят достойно. Твърди се също, че политиката на правителството по въпроса се променя и вече ще е позволено и на хора, които не са в неизлечими медицински състояния, да бъдат евтаназирани.

Подобни публикации могат да бъдат намерени на сайтовете “Блиц”, “Епицентър” и “Гласове”, както и на Фейсбук страницата Anonymous BG, която е следвана от над 45 000 души.

От страницата на Anonymous BG, публикациятаа има над 170 споделяния и над 4 600 преглеждания. Към заглавията „Епицентър“ и „Блиц“, прегледите са съответно над 10 800 и 6 800. Статията в „Гласове“ е достигнала близо 11 500 души.

Материалите по темата цитират като източници americanfaith.com (американски сайт за новини с библейска гледна точка) и The Post Millennial – консервативен канадски уебсайт, уличен от разследващата организация Bellingcat в разпространение на дезинформация. Първоизточникът на твърдението е предаването “Тъкър Карлсън Тази Вечер” (Tucker Carlson Tonight) по Фокс Нюз. Тъкър Карлсън е консервативен политически коментатор и не за първи път е цитиран в посочените български източници.

В епизода от 11 май 2022 г. е поканен Чарлз Камоси, професор по медицински хуманитарни науки към частния католически университет Крейтън в Омаха, Небраска и стипендиант по морална теология в семинарията Св. Джоузеф, Ню Йорк. Камоси е автор на книгата „Загуба на нашето достойнство: Как секуларизираната медицина подкопава фундаменталното човешко равенство“, в която критикува канадските власти, че с политиките си насърчават бедните хора да се самоубиват. Книгата е публикувана миналото лято, но, по думите на самият Камоси, темата не е получила медийно отразяване. “Това е насилие, това е медицинско насилие. Защо не се отразява? Защо не говорим за това? Особено когато става дума за бедни хора, хора от работническата класа, които са системно тласкани натам. Мисля, че това е въпрос, който си струва да се зададе”, казва Камоси.

Проверката на Factcheck.bg показва, че облекчаването на правилата за евтаназията, тоест асистираното медицинско самоубийство, в Канада започва от 2015 г.

На 6 февруари 2015 г. Върховният съд на Канада публикува решението си по делото Картър срещу Канада по темата. В него се постановява, че асистираното самоубиство, т.е. евтаназията, не е противоконституционно, ако смъртта чрез помощ от лекар е оказана на 1) пълнолетно и адекватно лице, 2) което ясно се съгласява с прекратяването на живота и 3) има тежко и неизлечими медицинско състояние, което причинява трайно страдание за индивида.

През юни 2016 г. парламентът на Канада приема на федерално ниво законодателство, което легализира евтаназията при наличието на набор от критерии, включително посочените в решението на Конституционния съд. 

Поправка в закона от март 2021 г., постановява, че вече не е задължителен критерий човек да е неизлечимо болен, за да получи достъп до асистирано самоубийство. Налице обаче са други критерии, които трябва да бъдат изпълнени от желаещите да получат право на медицинска евтаназия. Те включват: да имат навършени 18 години и да са умствено способни да взимат самостоятелни решения; да кандидатстват по собствена воля и да дадат информирано съгласие, без външен натиск; да са годни за получаването на здравни услуги от федералното правителство; и да страдат от тежко и непоправимо медицинско състояние.

За да се смята едно състояние като тежко и непоправимо то трябва да отговаря на всички изброени критерии: да бъде в напреднал и необратим стадий; да причинява непоносими физически или психически страдания, които не могат да бъдат облекчени, при условия, приемливи за страдащия. 

Психически заболявания, разглеждани самостоятелно, без други тежки и непоправими състояния на лицето, не дават право на евтаназия.

Проверено:

Канадското правителство не евтаназира и не плаща за евтаназирането на бедни хора. От март 2021 г. вече е позволено на хора, които не са с неизлечими заболявания да бъдат евтаназирани, но при условие, че имат тежко физическо заболяване.

Източници

Robert Evans. How Coronavirus Disinformation Gets Past Social Media Moderators

https://www.bellingcat.com/news/2020/04/03/how-coronavirus-disinformation-gets-past-social-media-moderators/

Carter v. Canada (Attorney General), 2015 SCC 5, [2015] 1 S.C.R. 331
https://scc-csc.lexum.com/scc-csc/scc-csc/en/item/14637/index.do 

An Act to amend the Criminal Code and to make related amendments to other Acts (medical assistance in dying)
https://laws-lois.justice.gc.ca/eng/annualstatutes/2016_3/fulltext.html 

Second Session, Forty-third Parliament, 69-70 Elizabeth II, 2020-2021, Statutes of Canada 2021, Chapter 2, An Act to amend the Criminal Code (medical assistance in dying), Bill C-7
https://parl.ca/DocumentViewer/en/43-2/bill/C-7/royal-assent

Get the facts: Canada’s medical assistance in dying (MAID) law
https://www.dyingwithdignity.ca/end-of-life-support/get-the-facts-on-maid/ 

Medical assistance in dying, Government of Canada
https://www.canada.ca/en/health-canada/services/medical-assistance-dying.html#a2

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Мирела Петкова
Мирела Петкова
Мирела Петкова е изследовател и журналист на свободна практика. Вълнува се от теми, които засягат Балканите, Източна Европа, и Китай, а също така и от развенчаване на дезинформацията и разузнаването чрез отворени източници на информация. От есента на 2020 г. работи към британската медия New Statesman, където събира, анализира, и визуализира бази данни, свързани с енергийния преход и климатичните промени. Главната й цел е спомагането на журналисти с проверена, достоверна и навременна информация.

Още по темата

Категории

Още от рубриката