fbpx

Видео, манипулирано с изкуствен интелект, използва лицето на Христо Грозев за реклама

  • Клип с кадри на разследващия журналист Христо Грозев, в които се рекламира продукт срещу ставни проблеми, е манипулиран с помощта на изкуствен интелект;

  • Кадрите са взети от негово онлайн интервю на руски език, но върху тях е насложен изфабрикуван звук на български език;

  • Манипулираното видео се разпространява като спонсорирана реклама във Фейсбук и отправя към страница, която съдържа изфабрикувана информация и е всъщност реклама на продукт срещу ставни болки.

От началото на април 2024 г. анонимни страници във Фейсбук спонсорират създадени с помощта на изкуствен интелект реклами на продукти срещу болки в ставите. Рекламите представляват манипулирани откъси от телевизионни и онлайн участия на известни български личности, в които речта и части от изображението са изфабрикувани.

Клик върху линка на рекламата препраща към страница, която имитира статия на българската онлайн медия “Факти.бг”. Статията съдържа напълно изфабрикувана информация и е всъщност e платформа за онлайн продажби на продукт срещу болки в ставите, който не се продава в аптечната мрежа. Повече за изфабрикуваната статия можете да прочетете в проверка, която Factcheck.bg направи на подобно видео с писателя Георги Господинов.

Код за вграждане (ембед) на графиката

<div class=“flourish-embed flourish-photo-slider“ data-src=“visualisation/17895101″><script src=“https://public.flourish.studio/resources/embed.js„></script></div> 

Спонсорираният видеоклип, в който разследващият журналист Христо Грозев рекламира крем за лечение на ставни заболявания, се разпространява като реклама във Фейсбук. Страницата, публикувала клипа, е спонсорирала и други видеоклипове, генерирани с изкуствен интелект, с още известни личности от България – актьорите Камен Донев, Михаил Билалов и Христо Шопов, ТВ водещата Нели Хаджийска, режисьора Магърдич Халваджиян.

Всички клипове приканват потребителите да последват линка на рекламата. Връзката води до изфабрикувана статия, която рекламира продукт за болни стави, който не се продава в аптечната мрежа и може да бъде поръчан единствено през форма за контакт, достъпна след клик върху видеото.

Mihail Bilalov scam video horizontalna lenta

Проверка на Factcheck.bg показа, че всички видеа са дийпфейк (deepfake) – създадени с помощта на изкуствен интелект. Кадрите с Христо Грозев идват от онлайн интервю на журналиста, в което той говори на руски език. Оригиналните кадри са манипулирани и върху тях е насложен изфабрикуван звук, който наподобява гласа на Грозев, а изображението е променено така, че движенията на устата да се приближават до изфабрикуваното послание. 

Забелязва се, че на моменти движенията на устата не съвпадат със звука, а някои думи са изречени с грешно ударение или с неподходяща интонация, което е типична характеристика на пресъздадената с изкуствен интелект реч.

Проверка на Factcheck.bg с онлайн инструмента за автентичност на аудиозаписи llElevenLabs потвърди, че файлът е манипулиран и вероятността звукът да е създаден от изкуствен интелект е 98%.

Elevenlabs test very likely AI

Проверено

Манипулирано видео използва лицето на Христо Грозев за реклама на продукт срещу болки в ставите. Видеото е диийпфейк – манипулирано с помощта на изкуствен интелект. Оригиналните кадри са от онлайн изказване на разследващия журналист. Върху тях е насложен изфабрикуван звук. Видеото се разпространява във Фейсбук като спонсорирана реклама на продукт за болни стави.

Източници:

„И на Обама, и на Путин му бяха направили“. Какво е „дийп фейк“ и как се разпознава: https://www.svobodnaevropa.bg/a/30676003.html

️Удивительное – рядом. На этом видео начальник небезызвестной „международной команды журналистских расследований Bellingcat“ Христо Грозев разоблачает разоблачителей: https://vk.com/video-213205697_456275825 

Видео, създадено с изкуствен интелект, използва лицето на Георги Господинов за реклама: https://factcheck.bg/video-sazdadeno-s-izkustven-intelekt-izpolzva-liceto-na-georgi-gospodinov-za-reklama/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката