fbpx

Видео, манипулирано с изкуствен интелект, използва лицето на Нели Хаджийска за реклама

  • Клип с кадри на ТВ водещата Нели Хаджийска, в които се рекламира продукт срещу ставни болки, е манипулиран с помощта на изкуствен интелект;

  • Кадрите са взети от нейно участие в подкаст, но върху тях е насложен друг звук, различен от оригинала;

  • Манипулираното видео се разпространява като спонсорирана реклама във Фейсбук и отправя към страница, която съдържа изфабрикувана информация и е всъщност реклама на продукт срещу ставни болки.

От началото на април 2024 г. анонимни страници във Фейсбук спонсорират създадени с помощта на изкуствен интелект реклами на продукти срещу болки в ставите. Рекламите представляват манипулирани откъси от телевизионни и онлайн участия на известни български личности, в които речта и части от изображението са изфабрикувани. Клик върху линка на рекламата препраща към страница, която имитира статия на българската онлайн медия “Факти.бг”. Статията съдържа напълно изфабрикувана информация и е всъщност e платформа за онлайн продажби на продукт срещу болки в ставите, който не се продава в аптечната мрежа. Повече за изфабрикуваната статия можете да прочетете в проверка, която Factcheck.bg направи на подобно видео с писателя Георги Господинов.

Код за вграждане (ембед) на графиката

<div class=“flourish-embed flourish-photo-slider“ data-src=“visualisation/17895021″><script src=“https://public.flourish.studio/resources/embed.js„></script></div> 

Спонсорираният видеоклип, в който телевизионната водеща Нели Хаджийска рекламира продукт за лечение на ставни заболявания, се разпространява като реклама във Фейсбук. Страницата, публикувала клипа, е спонсорирала и други видеоклипове, генерирани с изкуствен интелект, с още известни личности от България – актьорите Камен Донев, Михаил Билалов и Христо Шопов, разследващия журналист Христо Грозев, режисьора Магърдич Халваджиян. Всички клипове приканват потребителите да последват линка на рекламата. Връзката води до изфабрикувана статия, която рекламира крем за болни стави, който не се продава в аптечната мрежа и може да бъде поръчан единствено през форма за контакт, достъпна след клик върху видеото.

Георги Господинов скам хоризонтална лента

Проверка на Factcheck.bg показа, че всички видеа са дийпфейк (deepfake) – създадени с помощта на изкуствен интелект. Кадрите с Нели Хаджийска идват от нейно участие в подкаст. Оригиналните кадри са манипулирани и върху тях е насложен изфабрикуван звук, който наподобява гласа на ТВ водещата, а изображението е променено така, че движенията на устата да се приближават до изфабрикуваното послание. 

Забелязва се, че на моменти движенията на устата не съвпадат със звука, а някои думи са изречени с грешно ударение или с неподходяща интонация, което е типична характеристика на пресъздадената с изкуствен интелект реч.

Проверка на Factcheck.bg с онлайн инструмента за автентичност на аудиозаписи llElevenLabs потвърди, че файлът е манипулиран и вероятността звукът да е създаден от изкуствен интелект е 98%.

Elevenlabs test very likely AI

Проверено

Манипулирано видео използва лицето на телевизионната водеща Нели Хаджийска за реклама на продукт срещу болки в ставите. Видеото е диийпфейк – манипулирано с помощта на изкуствен интелект. Оригиналните кадри са от нейно участие в подкаст. Върху тях е насложен изфабрикуван звук. Видеото се разпространява във Фейсбук като спонсорирана реклама на продукт за лечение на болни стави.

Източници:

„И на Обама, и на Путин му бяха направили“. Какво е „дийп фейк“ и как се разпознава: https://www.svobodnaevropa.bg/a/30676003.html

Нели Хаджийска: Господ дори не съди, кои сме ние да съдим хората!?: https://www.youtube.com/watch?v=u314R7y0c5w 

Видео, създадено с изкуствен интелект, използва лицето на Георги Господинов за реклама: https://factcheck.bg/video-sazdadeno-s-izkustven-intelekt-izpolzva-liceto-na-georgi-gospodinov-za-reklama/ 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Дафина Кандова
Дафина Кандова
Дафина Кандова завършва социални науки в университета Луи Люмиер в Лион. Нейният разнообразен път включва интереси като задълбочени изследвания на европейската миграционна криза и миграционните политики на Европейския съюз, както и изучаване на влиянието на социалните мрежи върху консумацията на информация. Развива силен интерес към развитието на цифровата памет и нейното влияние върху онлайн следите, които оставяме. Нейният професионален път се характеризира с разнообразие - има опит както в писането на статии за дейността на неправителствения сектор в България, така и в управлението на проекти за изграждане на соларни електроцентрали в Кения. Владее английски и френски език.

Още по темата

Категории

Още от рубриката