fbpx

Как опасното лечение с хлорен диоксид доби популярност по света и у нас

Хиляди хора вярват в чудодейните свойства на лечението с хлорен диоксид – дезинфектант, сходен по свойства и състав с белината. Част от последователите прилагат тази „алтернативна“ терапия дори върху своите деца. Както Factcheck.bg вече писа, хлорният диоксид е биоцид, който не само не лекува различни заболявания, но крие и сериозни опасности за здравето.

Пастори на църкви, „медицински експерти“ и всякакви псевдолечители успяват да убедят отчаяни хора с тежки диагнози, че състоянието им е лечимо с помощта именно на хлорния диоксид. В немалко документирани случаи приемът му не само причинява тежки странични реакции, но се оказва и смъртоносен. В редица държави, сред които Канада и Ирландия, търговията с този продукт се смята за престъпление. Factcheck.bg провери защо дезинформацията за опасната терапия е толкова широко разпространена.

Откъде тръгва знанието за чудотворното лечение?

Съединението на хлорния диоксид е открито през 1814 г. от Хъмфри Дейви и започва да се използва активно само в промишлеността. Така е до 1996 г., когато златотърсачът и бивш сциентолог Джим Хъмбъл открива за света „лечебната сила“ на този препарат, твърдейки, че с негова помощ е излекувал случаи на малария. През 2006 г. Хъмбъл публикува първата си книга „Чудотворното минерално решение на 21. век“ (The Miracle Mineral Solution of the 21st Century). В нея той описва как достига до откритието си, което по-късно става известно и като MMS (Miracle Medical Solution, „Чудодейно минерално решение“) или като ЦДС – CDS (Chlorine Dioxide Solution).

Джим Хъмбъл е съосновател на сектата „Genesis II Church“, която е един от основните проводници на информация за лечението с хлорен диоксид. През 2016 г. журналист на американската телевизия ABC News успява да стигне до „откривателя“ и прави разследване за спорните качества на терапията. Вследствие на силната обществена реакция дни след излъчването на материала Джим Хъмбъл пише в блога на църквата си: „Заради липсата на по-добър начин да обясня нещата навреме или заради факта, че други хора са ми вкарвали думи в устата, в миналото твърдях, че MMS лекува почти всички болести. Днес казвам, че ММС не лекува нищо.

Въпреки това признание, след 2016 г. Хъмбъл продължава да публикува в блога си информация за ползите от приема на хлорен диоксид, твърдейки, че до момента субстанцията е помогнала на милиони хора в над 150 държави по света. Сайтът му е маркиран от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) с предупреждение, че хлорният диоксид няма разрешение от властите да бъде използван върху хора за медицински цели.

В началото на пандемията от COVID-19 от FDA изпращат писмо до църквата, с което я информират, че хлорният диоксид няма разрешение от американските власти за прилане при лечение на коронавирус. Властите настояват да бъдат коригирани редица публикации, убеждаващи населението в ползите от приема на хлорен диоксид. Към днешна дата Factcheck.bg не открива активен сайт на „Genesis II Church“.

В България най-популярният идеолог на лечението е Андреас Калкер. В личния си сайт той се представя за изследовател по биофизика от немски произход. Калкер е създателят на т.нар. „протоколи за лечение с хлорен диоксид“, които хора от цял свят, включително и в България, следват, вярвайки в чудодейните ефекти на веществото. Негови твърдения мнократно са били опровергавани от проверители на фактите по света – ТУК и ТУК.

Източник: eBay

Калкер, също както Джим Хъмбъл, е автор на няколко книги за хлорния диоксид. През 2019 г. компанията Amazon спира от разпространение и продажба над десет книги, съдържащи недоказани твърдения, че хлорният диоксид може да лекува състояния, вариращи от малария до детски аутизъм. Една от тези книги е „Забраненото здраве“ (The Forbidden Health) на Андреас Калкер. Други две – „ММС – Наръчник за оздравяване“ (MMS Health Recovery Guidebook) и „Въведение в ММС“ (Introducing MMS) са на златотърсача Джим Хъмбъл.

Нито е вярно, че няма починали, нито е вярно, че няма наказани

През ноември 2021 г излиза последната книга на Андреас Калкер „Bye, bye COVID“ („Довиждане, COVID“), която той самият определя като най-важното медицинско откритие за последните сто години. „В света мнозина са изпитали ползите от CDS върху собственото си тяло, знаят, че работи и че спасява животи“, пише той в нея. Единственото вярно в твърдението му е, че много хора са изпитали опасните посредици на MMS/CDS върху собственото си тяло, като някои от тях са загубили и живота си.

Пример за това е историята на петгодишно момче, което през август 2020 г. умира от полиорганна недостатъчност в Неукен, Западна Аржентина. Причината – отравяне с хлорен диоксид. Аржентинските власти повдигат обвинение на Андреас Калкер. В документите по делото се казва, че въз основа на дезинформация, разпространена от Калкер и други „медицински лица“, родителите на детето са повярвали, че веществото има силата да предотврати COVID-19.

През 2010 г. американката Силвия Финк умира по време на пътуване с лодка, след като е приела ММС, за да се предпази от малария. Направената аутопсия не установява категорична причина за внезапната ѝ смърт, но пред ABC News мъжът ѝ твърди, че това се дължи на лечението с хлорен диоксид.

През 2015 г. американските власти осъждат Луис Смит на 51 месеца затвор, затова че в продължение на пет години е рекламирал и продавал MMS за лечение за всякакви заболявания, включително рак, малария, хепатит, лаймска болест.

Къде се разпространява дезинформацията у нас?

Краткият отговор е навсякъде. Factcheck.bg откри няколко затворени групи, в които непрекъснато се обсъждат ефектите от лечението с хлорен диоксид и личният опит на участниците. Една от най-известните от тях е „MMS/CDS/DMSO – Bulgaria (първа здравна партизанска група)“ в Telegram, която към 18 март има 5571 члена.

В чатовете не липсват съобщения за странични ефекти, причиняващи различни видове дискомфорт. Въпреки това, хората предпочитат да вярват, че това се дължи на факта, че „организмът се бори с вредните клетки и се прочиства от тях“.

Публикации, които убеждават в ползите от алтернативното лечение има в изобилие. Такива откриваме както в утвърдени медии като Българското национално радио (БНР), така и в частни блогове и сайтове.

Набавянето на хлорен диоксид е лесно и достъпно. В различни сайтове на цена между 40 и 70 лева може да бъде закупено шише разтвор на ММС или ЦДС. Обявите в тях твърдят, че „способността на хлорния диоксид да убива почти всички познати патогени е известна повече от 70 години преди изследванията на Джим Хъмбъл. Негов принос е, че открива и определя метод за ефективна и безопасна употреба на хлорния диоксид.“ Защо това не е вярно може да прочете в първата част на нашия текст.

В България, макар че липсва разрешение за прилагане на хлорен диоксид за медицински цели, няма правни пречки за разпространението на веществото и то се продава свободно в интернет. За да нямат проблеми с властите, повечето доставчици го рекламират като „хранителна добавка“.

Политици, инфлуенсъри, пастори, врачки и баячки рекламират хлорния диоксид за лечебни цели

Проучване на Factcheck.bg установи, че в популяризирането на лечението с хлорен диоксид у нас се включват и обществени личности. Един от тези примери е кандидатът за президент през 2021 г. Георги Георгиев – Готи. По време на предизборната си кампания той публикува снимка във Facebook, в която рекламира хлорния диоксид като средство за „премахване на всички вируси плюс Короната, подкрепен от над 10 000 учени“.

Най-яркият световен пример за „рекламиране“ на алтернативното лечение, но този път с обикновена белина, е бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. През април 2020 г. той предложи болните от коронавирус да се лекуват чрез инжектиране на дезинфектант. „Виждам как дезинфектантът убива вируса за около една минута. Има ли начин, по който можем да направим нещо подобно и да го инжектираме на болните. Нещо като прочистване“, каза тогава Тръмп и мнозина американци го послушаха.

В резултат на това бяха докладвани стотици случаи на отравяния. Месец след изказването на Тръмп Центърът по контрол и превенция на заболяванията на САЩ излезе с проучване, което установява, че 4% от населението на САЩ са пили или са си правили гаргара с дезинфектант с цел предпазване или лечение на COVID-19.

„Лечението“ с хлорен диоксид става много популярно и в Южна Америка. През 2021 г. организацията за проверка на фактите Chequeado публикува разследване за каналите, чрез които се лансира опасният продукт. Цитирани са случаи на известни журналисти, политици и инфлуенсъри, насърчаващи употребата на CDS/MMS. Сред тях е популярна колумбийска актриса с над 200 хиляди последователи в социалните мрежи, която многократно го рекламира пред своите фенове (ТУК и ТУК). В Аржентина известната журналистка Вивиана Каноса дори консумира хлорен диоксид на живо по телевизията с цел да го промотира.

Най-лесно и бързо информацията за хлорния диоксид в световен мащаб се разпространява чрез социалните мрежи. Проверка на Factcheck.bg установи, че в Instagram има хиляди публикации с хаштаг #Chlorinedioxide.

Независимо от своята попурярност като чудодейно средство и неизменна част от конспиративните теории за световната фармацевтична мафия, която умишлено поставя здравето ни под риск, хлорният диоксид няма лечебни свойства и употребата  му може да причини тежки последици за организма. Препаратът е забранен за продажба в редица държави по света, а разпространението му се смята за престъпление.

Прочетете първата част на текста: Неефективно и опасно – защо хиляди хора у нас се лекуват с хлорен диоксид

Източници

Trump’s Suggestion That Disinfectants Could Be Used to Treat Coronavirus Prompts Aggressive Pushback: https://www.nytimes.com/2020/04/24/us/politics/trump-inject-disinfectant-bleach-coronavirus.html 

MMS Testimonials: https://mmstestimonials.co/burns

Humphry Davy, Science History Institute: https://www.sciencehistory.org/historical-profile/humphry-davy 

Fringe ‘Church’ Founder on MMS: It’s No Cure: https://abcnews.go.com/Health/fringe-church-founder-mms-cure/story?id=43158439 

Warning Letter, Genesis 2 Church: https://www.fda.gov/inspections-compliance-enforcement-and-criminal-investigations/warning-letters/genesis-2-church-606459-04082020

Claims that Chlorine Dioxide Will Cure COVID-19 are False: https://fit.thequint.com/fit-webqoof/andreas-kalcker-false-claims-on-chlorine-dioxide-cure-covid-19#read-more#read-more

Afirmaciones falsas sobre el dióxido de cloro (derivado del MMS) de Andreas Kalcker como cura de la COVID-19: https://maldita.es/malditaciencia/20210903/mms-clorito-sodio-coronavirus-cientifico-aleman-cura/

Amazon removes books promoting dangerous bleach ‘cures’ for autism and other conditions: https://www.nbcnews.com/tech/internet/amazon-removes-books-promoting-dangerous-bleach-cures-autism-other-illnesses-n1010861

„Los hallazgos son compatibles“ con la ingesta de dióxido de cloro: https://mpfneuquen.gob.ar/mpf/index.php/es/10-neuquen/10-neuquen/1021-los-hallazgos-son-compatibles-con-la-ingesta-de-dioxido-de-cloro

A leader of a movement touting toxic bleach as a ‘miracle’ COVID-19 cure has been charged following a 5-year-old boy’s death: https://www.businessinsider.com/toxic-bleach-miracle-andreas-kalcker-charged-argentina-2021-9?r=US&IR=T 

Potentially toxic ‘miracle cure’ touted by fringe ‘church’ is back on FDA’s radar: https://abcnews.go.com/US/potentially-toxic-miracle-cure-touted-fringe-church-back/story?id=64976040 

Seller of “Miracle Mineral Solution” Sentenced to Prison for Marketing Toxic Chemical as a Miracle Cure: https://www.justice.gov/opa/pr/seller-miracle-mineral-solution-sentenced-prison-marketing-toxic-chemical-miracle-cure 

Dióxido de cloro: quiénes venden esta sustancia ilegal y tóxica en la Argentina y otros países de la región: https://chequeado.com/investigaciones/dioxido-de-cloro-quienes-venden-esta-sustancia-ilegal-y-toxica-en-la-argentina-y-otros-paises-de-la-region/

Diputados piden ensayos con dióxido de cloro, pese a que se trata de una sustancia tóxica: https://chequeado.com/hilando-fino/diputados-piden-ensayos-con-dioxido-de-cloro-pese-a-que-no-hay-evidencia-de-que-cure-el-nuevo-coronavirus/

Viviana Canosa tomó dióxido de cloro en vivo, pero esa sustancia es perjudicial para la salud: https://chequeado.com/el-explicador/viviana-canosa-tomo-dioxido-de-cloro-en-vivo-pero-esa-sustancia-es-perjudicial-para-la-salud/ 

Knowledge and Practices Regarding Safe Household Cleaning and Disinfection for COVID-19 Prevention: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6923e2.htm?s_cid=mm6923e2_w#F1_down

‘Miracle’ tonic event in Calgary prompts probe by Health Canada: https://www.cbc.ca/news/canada/calgary/health-canada-genesis-2-church-mms-mark-jonathan-grenon-calgary-1.4606633

Appeal over ‘miracle’ bleach cure is struck out: https://www.rte.ie/news/2018/0215/941028-bleach/ 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Тази публикация е част от проекта „Наука и журналистика: заедно срещу инфодемията“, който се изпълнява в периода октомври 2021 г. – октомври 2023 г. с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от АЕЖ-България и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg).

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката