fbpx

Неверни твърдения внушават, че „мистериозен вирус“ слага началото на нова пандемия

  • Не е вярно, че повишеният ръст на заболели от пневмония деца в Китай и някои държави в Европа се дължи на тайнствен вирус с китайски произход;

  • Според Световната здравна организация (СЗО) големият ръст на заболели от пневмония се дължи на добре познати патогени, сред които е и микоплазма пневмоние (Mycoplasma pneumoniae), а не на непознат вирус или нов вариант на коронавирус;

  • Официалната позиция на СЗО и експерти от Националния център по заразни и паразитни болести е, че настоящата ситуация е обичайна, заболяването протича леко сред заразените и няма повод за притеснение от нова пандемия.

Материал в списание „За Жената“ от 8 декември приписва повишения ръст на заболели от пневмония деца в Китай и няколко държави в Европа на „мистериозен вирус“ с китайски произход. Публикацията, която получава разпространение в няколко Фейсбук групи в началото на декември, е само един от поредица материали, които правят сходно внушение. Те се открояват със сензационни заглавия и се позовават на експерти, които често не са назовани по име, не са специалисти или са цитирани некоректно.

Откъде тръгва

Първоизточникът на тези материали е текст на англоезичната гръцка медия greekcitytmes.com, озаглавен „Китайската“ пневмония стигна до Европа – какво казват трима гръцки професори“, публикуван на 4 декември. Тонът на текста е балансиран и информативен, а твърдения за мистериозен вирус и предстояща пандемия отсъстват. Те се появяват по-късно, в публикации на британски таблоиди, които впоследствие са преведени и разпространени на български.

Оригиналната статия на greekcitytmes.com предава официалната позиция на Световната здравна организация (СЗО), основана върху данните, предоставени от Китай от май месец насам. СЗО посочва, че в страната се наблюдава ръст в детските амбулаторни прегледи и хоспитализацията на пациенти с пневмония, вследствие от заразяване с патогени като бактерията микоплазма пневмоние (Mycoplasma pneumoniae), аденовируси, грипен вирус и респираторно-синциатиален вирус (RSV). Висок ръст на пневмония сред децата се наблюдава паралелно и в САЩ, Нидерландия, Дания и Швеция.

Кого цитират

Текстът на greekcitytmes.com цитира трима местни експерти: почетния професор по детска пулмология Йоанис Цанакас от Университета на Тесалия, професора по пулмология от Университета на Крит Никос Цанакис и професора по пулмология от Университета на Тесалия Константинос Гургулианис. Йоанис Цанакас говори за високата резистентност на микоплазмената бактерия, докато Никос Цанакис обяснява повишения брой на заразени с микоплазмена пневмония в Китай с теорията за „дупки“ или пропуски в имунитета на децата в страната заради строгите мерки срещу коронавируса. Според Никос Цанакис случващото се е в рамките на нормалното, а поводът за притеснение се състои във високата резистентност на микоплазмата към наличните лекарства.

Третият цитиран експерт, Константинос Гургулианис, подчертава, че според данните на СЗО високия брой заболели не се дължи на „коронавирус, негов вариант или нов вирус“. Той допълва, че вирусите, които причиняват пневмония у децата в западните страни, а именно респираторно-синциатиален вирус (RSV), грипен вирус, аденовируси и микоплазма пневмоние, са отговорни и за миналогодишната вълна от респираторни инфекции сред децата в западните държави.

Материалът на greekcitytmes.com е използван в статия от Изабел Дурсо, публикувана на 8 декември в популярните британски таблоиди The Daily Express и Express.co.uk, собственост на Reach PLC. В материала са предадени думи на двама от тримата експерти, Йоанис Цанакас и Никос Цанакис, но използваните цитати са непълни и създават сензационен ефект, допълнен от спекулация за наличието на тайнствен вирус и опасност от нова пандемия. Отсъства коментарът на Никос Цанакис за ограниченото разпространение на пневмонията само сред децата. В статията не намира място официалното становище на СЗО, нито обяснението на третия лекар, Константинос Гургулианис, за миналогодишния ръст на заболели от пневмония деца в западните страни. Вместо това Дурсо цитира английския лекар Хана Пател, която дава съвети как да бъдат разпознати симптомите на „вируса“.

Българският превод

Статията на списание „За жената“ представлява български превод на публикацията на Дурсо с известни съкращения. Материалът отново внушава, че експерти предупреждават за наличието на мистериозен вирус, сходен на пневмония, който е устойчив на близо „90%“ от наличните лекарства, поради което светът се намира в очакване на „потенциална нова пандемия“. Цитирани са фрагменти от оригиналните изказвания на Йоанис Цанакас и Никос Цанакис, като отново отсъстват думите на Константинос Гургулианис и позицията на СЗО. Не е посочена гръцката медия, която е първоначалният източник на интервютата с гръцките лекари. Споменава се и неназован поименно лекар, който пред медията Daily Star е изброил осем симптома, типични за заболяването. Става дума за д-р Хана Пател, която в действителност е общопрактикуващ лекар и треньор по психично здраве, а не експерт-пулмолог.

Причинителят

Българската публикация описва причинителя на вълната от заболявания при децата като „мистериозният вирус, подобен на пневмония“ и „неидентифициран вирус, за който се смята, че е форма на пневмония“, въпреки че след това изрично споменава бактерията микоплазма и нейната предполагаема 90 процентна резистентност към наличните лекарства. Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) действително отчита тенденция за повишаването на резистентността на микоплазмената бактерия към макролидите от първото десетилетие на века насам. Центърът определя като тревожно това, че резистентността към този предпочитан клас антибиотици може да достигне 90% в Азия. Посочва се също така, че резистентност към макролидите, макар и в по-ниска степен, се наблюдава също така в Европа и САЩ. 

В материал на БиТиВи по темата журналистът Росен Цветков цитира Кристиан Линдмайер, говорител на СЗО, и проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, които също потвърждават, че зад респираторните заболявания стоят добре познати патогени. Проф. Радостина Александрова обяснява по-трудната диагностика и специфичност на патогена микоплазма пневмоние с липсата на клетъчна стена. Тя също така допълва, че заболяването циркулира често, но протича леко и пояснява, че в настоящата ситуация няма повод за притеснение.

Проверено: 

Не е вярно, че в Китай върлува мистериозен вирус, който има 90% резистентност към всички налични лекарства и ще доведе до нова пандемия. Медийните публикации, разпространяващи тревожните твърдения, представляват преводи на чуждоезични материали, които на свой ред се позовават на извадени от контекста изказвания на експерти или цитират неспециалисти. Високият ръст на заболели от пневмония в Китай се дължи на познати патогени. Настоящата ситуация е обичайна, заболяването протича леко сред заразените и няма повод за притеснение от нова пандемия.

Автор:  Мария Вълнева

Публикацията е създадена в рамките на Втората национална академия по проверка на фактите по проект „Засилване общността на проверителите на факти“, изпълняван от Factcheck.bg с финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ.

Източници:

WHO.int, WHO statement on reported clusters of respiratory illness in children in northern China: https://www.who.int/news/item/22-11-2023-who-statement-on-reported-clusters-of-respiratory-illness-in-children-in-northern-china

CDC, Mycoplasma pneumoniae Infections: Antibiotic Treatment and Resistance: https://www.cdc.gov/pneumonia/atypical/mycoplasma/hcp/antibiotic-treatment-resistance.html 

btvnovinite.bg, Провери фактите: Проверка на фактите: Без паника, няма нов китайски вирус: https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/proverka-na-faktite-bez-panika-njama-nov-kitajski-virus.html 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката