fbpx

Обучение за студенти на тема проверка на фактите в онлайн среда

Обучението има за цел да създаде общност от студенти, ангажирани с проверка на фактите, които биха могли да сътрудничат в бъдеще с журналистите от онлайн платформата Factcheck.bg.

В рамките на обучението участниците ще се запознаят с основни инструменти за проверка на фактите, как работи дезинформацията и какви са методите на дезинформация и разпространяване на токсично съдържание през мрежите; как новите изследвания подпомагат журналистите в борбата им срещу дезинформацията. Обучението ще запознае и с различните методи на дезинформация днес и как журналистите могат да се научат да ги разпознават, както и ще представи темите през реални примери от работата на Factcheck.bg.

Обучението ще се състои на 25 октомври 2021 г. от 13 до 17 ч. в Американския университет в Благоевград. То е инициатива на онлайн платформата Factcheck.bg и Американския университет в България с подкрепата на Програма за малки грантове към Посолството на САЩ.

За обучителите:

Мина Киркова

Мина Киркова получава образованието си от Класическата гимназия (Национална гимназия за древни езици и култури) в София и Глазгоуския университет (University of Glasgow) във Великобритания със специалност „Кино и телевизия“. Професионалният ѝ път започва от телевизия BiT, където работи като международен редактор. След като каналът спира да съществува, започва работи в сферата на развлекателната телевизия като редактор в голяма част от най-успешните реалити формати в страната. С журналистика продължава да се занимава на свободна практика, като борбата с фалшивите новини е една от темите, която я вълнува най-много. През декември 2020 г., в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по разследване на фалшивите новини за PCR тестовете за коронавирус. Разследването печели награда от хакатона „Здраве на прицел“, организиран от АЕЖ.

Никола Тулечки

Никола Тулечки е експерт по данни в „Онтотекст“ от 2017 г. и един от основателите на Сдружение „Данни за Добро“. Завършил е докторантура в Тулуза (Франция) върху приложенията на автоматична обработка на езика на доклади за инциденти в авиацията. В „Онтотекст“ Никола работи по разнообразни научноизследователски проекти, където основно се занимава със семантично моделиране и интегриране на данни. В по-общ план се интересува от свързани отворени данни, както от структурна гледна точка, така и от гледна точка на тяхната обществена значимост. Никола също води курс „Семантични технологии“ в Софийския университет и в Нов български университет.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката