fbpx

Твърдението, че ООН забранява думата „война“ на своите служители, е подвеждащо

Новината, че Организацията на обединените нации (ООН) забранява на своите служители да употребяват думата „война“ по отношение на инвазията на Русия в Украйна, се появи във вторник и бързо набра популярност в интернет. За нея Factcheck.bg получи сигнал от читател.

Първоначално информацията е публикувана от The Irish Times, след което започва да се препечатва от десетки медии, включително и у нас. 

В България в социалните мрежи мнозина потребители направиха връзка между „забраната“ и смяната на Стефан Янев като министър на отбраната.

Според инструмента CrowdTangle общо трите публикации в „Гласове“, „Поглед.инфо“ и „Novini247“ са споделени близо 700 пъти, имат над 3200 харесвания и 4702 интеракции. Част от групите, в които се разпространява информацията, са с имена като „Приятели на Донецката и на Луганската народни републики – Друзья Новороссии“, „БЪЛГАРСКА ЛЕГИЯ АНТИМАФИЯ“, „Приятели на В.В.Путин в България, Европа и света /Друзья В.В. Путина в Болг“ и други.

Няколко български медии също съобщиха, че има изпратен имейл до служителите на ООН, с който те са инструктирани да използват думите „конфликт“ или „военна офанзива“ вместо „война“. По-късно само една от тях обнови публикацията си, като премахна подвеждащата информация. 

Платформата за проверка на факти Snopes публикува във вторник снимки на въпросния имейл и определи твърденията като подвеждащи. 

От съдържанието на писмото става ясно, че то е било разпространено само в един локален офис на ООН с 25 служители и е било предназначено само за вътрешна употреба. Уточнено е, че се очакват „обновени насоки за използваната терминология, съгласно резолюцията на Общото събрание на ООН, която използва думата „агресия“. Никъде не се твърди, че става дума за забрана от използване на думата „война“.

Служителите на ООН са информирани, че трябва да споделят или цитират единствено официалните структури на организацията, както и да се придържат към нейните обявени позиции и да не поставят на профилите си в социалните мрежи знамето на Украйна. 

Като причина е посочено, че това е начин да бъде избегнат „риск за репутацията“ на организацията. „Това е важно напомняне, че ние, като международни държавни служители, носим отговорност да бъдем безпристрастни“, пишат още от комуникационния отдел на ООН.

От своя страна говорителят на генералния секретар на ООН Антонио Гутерес Стефан Дюжарик написа в Twitter: „Не става въпрос за забрана на служителите да използват думи като „война“ или „инвазия“ по отношение на ситуацията [в Украйна]. Дюжарик посочва като пример туит на заместник-генералният секретар на ООН Розмари ДиКарло от преди няколко дни, в който тя описва настоящата ситуация именно като война.

Пред The Irish Times Дюжарик казва, че макар да не „оспорва валидността на този имейл“, той не може „да се счита за официална политика“, тъй като съобщението не е изпратено от централата на ООН в Ню Йорк. Заместник-генералният секретар по глобалните комуникации на ООН Мелиса Флеминг също написа в Twitter, че „няма официална позиция служителите да се въздържат от употребата на определени думи“.

По-късно в друг туит Флеминг съобщи, че въпросният имейл е бил изпратен до около 25 служители в един от регионалните офиси на ООН без да бъде упоменато за кой точно става въпрос. „Изпратихме уточнение за двата термина“, пише още тя. По информация на The Irish Times, цитирана от Snopes, ден след първия имейл служителите са информирани, че думите „война“ и „инвазия“ също стават част от определенията на ООН по отношение на настоящата ситуация в Украйна.

След като на 24 февруари Русия стартира военни действия на територията на Украйна, Кремъл се опитва наложи определението „специална военна операция“ вместо „война“. За целта беше приет закон, с който руският медиен регулатор Роскомнадзор нареди на местните новинарски издания да изтрият репортажи, които използват думите „нападение“, „нашествие“ или „война“. В противен случай рискуват да бъдат глобени или блокирани, а журналистите са застрашени от до 15 години затвор.

Още за механизмите на проруската пропаганда можете да прочетете тук и тук.

Проверено:

Информацията, че ООН забранява думата „война“ на своите служители е подвеждаща. Имейлът, който се разпространява в публичното пространство, е автентичен, но е изпратен в рамките на регионален офис на ООН и не представлява официалната позиция на организацията. 

Източници

UN official website: https://www.un.org/en/ 

Ukraine war: UN denies report that staff banned from saying ‘war’ and ‘invasion’: https://www.euronews.com/my-europe/2022/03/08/war-in-ukraine-un-denies-banning-staff-from-using-words-war-and-invasion

Did UN Ban the Word ‘War’ Regarding Russia’s Invasion of Ukraine?: https://www.snopes.com/fact-check/un-ban-word-war-russia-ukraine/

United Nations advises staff against using ‘war’ or ‘invasion’ regarding Ukraine: https://www.irishtimes.com/news/world/united-nations-advises-staff-against-using-war-or-invasion-regarding-ukraine-1.4821438#:~:text=The%20United%20Nations%20has%20banned,those%20who%20use%20the%20words 

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката