fbpx

Не е вярно, че американски учен е „признал“ лабораторния произход на коронавируса

  • Твърдението, че Джефри Сакс е „признал“ за създаването на SARS-CoV-2 в „американска биолаборатория“ е невярно. 
  • До момента няма безспорни доказателства, че коронавирусът е създаден в лабораторни условия. 

Повод за разпространяваните в различни сайтове и социални медии бомбастични заглавия за изкуствения произход на коронавируса и ролята на САЩ в създаването му, е изказване на американския икономист Джефри Сакс. Той е председател на комисията за COVID-19 на реномираното медицинско списание „Лансет“.

По време на конференция в Испания през юни Джефри Сакс изказва следното мнение, което самият той определя като „провокативно“: „До голяма степен смятам, че COVID-19 е вследствие на лабораторна биотехнология в САЩ. (…) Не знаем със сигурност, трябва да съм абсолютно ясен. Но има достатъчно доказателства, че това трябва да се проучи, а това не се прави нито в САЩ, нито където и да е по света“.

Въпреки че Сакс не „признава“ изкуствения произход на вируса, а прави предположение, което, по собствените му думи, трябва да бъде разследвано, изказването му е изопачено в редица медийни публикации. Твърденията на Джефри Сакс се тиражират най-вече през руски и китайски медии, установява проверка на сайта Polygraph. 

Нещо повече, тези медии заменят „лабораторна биотехнология“ с „американски биолаборатории“ и така свързват изказването му с дезинформацията за съществуването на финансирани от САЩ лаборатории с военни цели, които разработват биологични объжия. Председателят на руската Дума Вячеслав Володин използва „признанието“ на Джефри Сакс, за да призове „американските военни биологични изследвания по света да бъдат прекратени и разсекретени“.

Factcheck.bg многократно е изобличавал дезинформация за „биолабораториите“, включително провеждането на „биоексперименти“ с български войници. Повече по темата може да прочетете ТУК.

Това не е първият случай, когато Джефри Сакс изказва предположения за изкуствения произход на коронавируса. През май 2022 г. той е съавтор на статия, озаглавена „Помогнала ли е американска биотехнология за създаването на COVID-19“. В нея Сакс отново настоява за задълбочено разследване, но подчертава, че ако наистина има лабораторен произход, „изпускането“ на вируса е станало случайно. 

В интервю за Tehran Times, малко след конференцията в Испания, Джефри Сакс обяснява, че има две основни хипотези за произхода на вируса – естествена мутация или лабораторна разработка. Той определя и двете като „реалистични“ и отново отхвърля версията за военно проучване като причина за възникването на вируса: „по-вероятно е той да е вследствие на проучвания за лекарства или ваксини“.

Според Световната здравна организация (СЗО) вероятността пандемията от коронавирус да е започнала в лабораторни условия е „изключително ниска“. Изводът е част от доклад на институцията за произхода на SARS-CoV-2, публикуван през март 2021 г. И към момента научният консенсус по темата е съсредоточен върху естествения произход на вируса, причинил пандемията от COVID-19.  

Продължават да липсват достоверни данни, че коронавирусът е създаден в лаборатория, пише в анализ на международната фактчек платформа Factcheck.org. Авторите разглеждат и обясняват празнините в някои от най-разпространените аргументи в подкрепа на тази теория. 

Що се отнася до Джефри Сакс, има и по-широк контекст, който е важен за правилното разбиране на думите му. Конкретното изказване за коронавируса икономистът прави на конференция в Испания, където е поканен да коментира постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН в актуалната ситуация след пандемията и по време на войната в Украйна. В уводните си думи Сакс акцентира върху ролята на САЩ и конкретно разширяването на НАТО като причина за войната в Украйна. В този контекст споменава и отказа на САЩ да разследват изкуствения произход на коронавируса. В родината си икономистът е критикуван за своите анти-американски изказвания и изразяваната подкрепа за Китай.

Проверено:

Твърдението, че американският икономист Джефри Сакс е „признал“ за изкуствения произход на коронавируса в САЩ, е невярно. Не е вярно също, че според него става дума за американски военни биолаборатории. Икономистът изказва мнение, че хипотезата за лабораторния произход на вируса трябва да бъде разследвана. Към момента липсват безспорни доказателства за произхода на вируса. 

Източници

The COVID lab-leak hypothesis: what scientists do and don’t know: https://www.nature.com/articles/d41586-021-01529-3 

Origins of the SARS-CoV-2 virus: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/origins-of-the-virus 

В России потребовали от США компенсацию за Covid-19: https://ukrainiansworld.com/v-mire/v-rossii-potrebovali-ot-ssha-kompensatsiyu-za-covid-19/amp/

Covid possibly came out of a U.S. biotechnology lab, says Columbia professor: https://www.tehrantimes.com/news/474399/Covid-possibly-came-out-of-a-U-S-biotechnology-lab-says-Columbia

Telegram/dimsmirnov: https://t.me/dimsmirnov175/34981

Covid possibly came out of a U.S. biotechnology lab, says Columbia professor: https://www.jeffsachs.org/interviewsandmedia/2wts4jr6lccy9gxy9pdg99lzf2ntjn

Russia, China Hype Speculation About Coronavirus Lab Origin in the U.S.: https://www.polygraph.info/a/fact-check-russia-china-hype-speculation-about-coronavirus-lab-origin-in-us-/31931861.html

The Facts – and Gaps – on the Origin of the Coronavirus: https://www.factcheck.org/2021/06/scicheck-the-facts-and-gaps-on-the-origin-of-the-coronavirus/

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката