fbpx

Не, символът на тениската на Зеленски не е символът на Украинската въстаническа армия

Публикации и постове в социалните мрежи твърдят, че по време на по-голяма част от медийните си изяви президентът на Украйна Володимир Зеленски носи блуза със  символа на Украинската въстаническа армия – националистическа паравоенна и по-късно партизанска формация в страната. Информацията трябва да се тълкува като доказателство, че Зеленски е “нацист” и “националист” и за пореден път да “потвърди”, че военните действия на Русия в Украйна целят денацификацията на страната – един от основните пропагандни наративи, които се разпространяват от началото на войната (повече за руската пропаганда – туктук и тук).

Символът на тениската на Зеленски обаче не е този на Украинската въстаническа армия. Това е символът на Въоръжените сили на Украйна.

Първоизточник на информацията е Борис Якеменко – доцент в катедрата по руска история в Руския университет за приятелство на народите (RUDN). На 7 март в своя канал в Telegram Якеменко пише: “По време на една от последните речи на бойния клоун Зеленски мнозина обърнаха внимание на кръста на тениската му. При по-внимателно разглеждане очаквано се оказа, че това да значката на УПА – Украинската въстаническа армия.

Твърденията на Якеменко бързо намират своя път до медиите и социалните мрежи както в Русия, така и в България. У нас неговите думи се предават в публикация на сайта crechetalo.com от 8 март. Същата информация се разпространява бързо и във Фейсбук публикaции. Най-популярният пост у нас е от 7 март и към момента е бил споделен над 430 пъти, има над 400 реакции и повече от 60 коментара.

Проверката на Factcheck.bg установи, че символът на тениската на Зеленски всъщност е стилизираният знак на Въоръжените сили на Украйна. Това може да се види ясно от приближените изображения. Символът може да се види и на официалния сайт на Въоръжените сили на Украйна. Тениска със същия герб може да бъде закупена и онлайн.

Като символ тризъбецът на герба датира от 10-12 век, от времето на Киевска Рус. Предполага се, че знакът е възникнал като родов символ от 11 век, използван от династията князе Рюрик. Според други теории символът е още по-древен и има хазарски произход. С времето силволът се модифицира.

Малкият държавен герб на Украйна – златен тризъбец на син щит – става официална емблема на страната на 22 март 1918 г. с решение на тогавашната Украинска Централна Рада (висшия представителен орган на страната) на Украинската народна република в Киев. Същият герб е одобрен за държавен герб на Украйна с Резолюция на Върховната Рада на Украйна от 19 февруари 1992 г., a през 1996 г. статутът на силмвола заляга в чл. 20 от Конституцията на Украйна, където се нарича още „Знакът на княжеската държава на Владимир Велики“.

Символът на Въоръжените сили на Украйна е съставен от официалния малък герб на страната, поставен в кръст.

В коментари под въпросните публикации във Фейсбук често се среща изображение, на което се сравняват гербът на Украйна и символът на Украинската въстаническа армия (УПА). Разликата е в това, че средният зъб на тризъбеца е преобразуван в меч. Това обаче не е символът на УПА, а символът на Организацията на украинските националисти, която през 1943 г. създава УПА.

Символът на Украинската въстаническа армия се среща под различни форми. Често той представлява официалния герб на страната, поставен в кръст на червен фон и с два меча, насочени надолу. Той в действителност може да бъде объркан със символа на Съхопътните войски на Въоръжените сили на Украйна, при който също има два меча, които обаче са насочени нагоре.

Проверено:

Символът на тениската на Володимир Зеленски не е гербът на Украинската въстаническа армия. Това е символът на Въоръжените сили на Украйна. 

Източници

Factcheck.bg. Руската пропаганда за войната в Украйна – https://factcheck.bg/ruskata-propaganda-za-vojnata-v-ukrajna/ 

Factcheck.bg. Дезинформационна атака в България: “Няма руска агресия в Украйна” и “Честита свобода от фашизма” – https://factcheck.bg/dezinformacionna-ataka-v-balgariya-nyama-ruska-agresiya-v-ukrajna-i-chestita-svoboda-ot-fashizma/

Factcheck.bg. Ядрени или информационни бомби – факти няма, само думи – https://factcheck.bg/yadreni-ili-informacionni-bombi-fakti-nyama-samo-dumi/

Официален сайт на Въоръжените сили на Украйна – https://www.zsu.gov.ua/ 

ІНСТИТУТ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ. ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ – ТРИЗУБ, ОСН. ЕЛЕМЕНТ ДЕРЖ. ГЕРБА УКРАЇНИ – http://resource.history.org.ua/cgi-bin/eiu/history.exe?Z21ID=&I21DBN=EIU&P21DBN=EIU&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=eiu_all&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21P03=TRN=&S21COLORTERMS=0&S21STR=Tryzub

ІНСТИТУТ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ. ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ – МАЛИЙ ГЕРБ УКРАЇНИ – http://resource.history.org.ua/cgi-bin/eiu/history.exe?&I21DBN=EIU&P21DBN=EIU&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=eiu_all&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21P03=TRN=&S21COLORTERMS=0&S21STR=Maly_gerb_Ukrainy

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ – https://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=254%EA%2F96-%E2%F0#n4226

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Божидар Ангелов
Божидар Ангелов
Божидар Ангелов е докторант по медийна политика и право на ЕС в катедра „Европеистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Пътят му в журналистиката започва като стажант в телевизия BiT и регионалния център на БНТ в Благоевград. Редактор е в информационните сайтове News.bg и Money.bg, а по-късно става и водещ на новинарски блок на предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Темата за борбата с дезинформацията и интересът му към проверката на фактите тръгват от президентските избори в САЩ през 2016 г. Година по-късно защитава магистърска теза на тема „Ролята на медиите за ограничаването на фалшивите новини (fact-checking)“ в магистърска програма „Е-Европа“.

Още по темата

Категории

Още от рубриката