fbpx

PolitiCheck: Освиркват ли евродепутатите Манфред Вебер заради Бойко Борисов?

PolitiCheck е рубрика на Factcheck.bg, в която следим изказванията на политиците и проверяваме достоверността им. Предишните публикации вижте ТУК.

14 септември 2022 г.:

ТВЪРДЕНИЕ:

„Медии като Offnews, Novini.bg и Евроком за пореден път си позволяват да разпространяват фалшиви новини за Бойко Борисов и ГЕРБ“, твърди публикация в официалната Фейсбук страница на ГЕРБ:

По-рано същия ден партията публикува скрийншотове на заглавия на публикации с печати “Fake News” и “Fake”.  

„Истина ли е или не“, ни попита във Фейсбук нашият читател Стефан Лесиков. Ето какво показа проверката на Factcheck.bg по въпроса какво точно се е случило в ЕП и основателни ли са твърденията на партия ГЕРБ относно медийните публикации.

ПРОВЕРКА:

Поводът за посочените заглавия са реакции на евродепутати на изказване на Манфред Вебер – председателя на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП). Той споменава Бойко Борисов в отговор на изказването на зелената евродепутатка Ска Келер, по време на обсъждането на речта „За състоянието на Съюза“ на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент в Страсбург. 

Какво се случва в Европейския парламент

Изказването на Манфред Вебер може да видите в цялост във видеозаписа на дебатите  в ЕП (в линка се отваря конкретно изказването на Вебер, има възможност за избор на български превод). 

Манфред Вебер отговаря на критиките на германската евродепутатка Ска Келер – съпредседател на парламентарната група на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА). „Група, която твърди,че е част от демократичното мнозинство, не трябва да си партнира с хора, които носят тениски с образа на Путин, нито с партии с фашистко лого“, казва Келер по повод ЕНП, „нито в Италия, нито в Испания, нито в ЕП – никъде и никога“.

„Когато говорим за „проевропейци“ и „непроевропейци“, не трябва да политизираме тези неща”, обръща се Вебер към Ска Келер. Залата реагира на тези думи със смях.

След това Вебер на два пъти моли депутатите да го чуят и отвръща на Ска Келер с критики към радикалната левица в Испания, Италия и Франция. В този контекст Вебер започва да говори за ареста на Бойко Борисов: „Ще ви дам и друг пример. На последната Конференция на председателите имахме дебат за България. Ще имаме дебат за България“. При споменаването на дебата започват ръкопляскания. 

Дебатът относно „незаконния арест на Бойко Борисов“ е насрочен за няколко часа по-късно същия ден. Той е озаглавен „Незаконно задържане на лидера на опозицията в България (разискване по актуални въпроси)“

Вебер продължава: „Двама независими съдии, скъпи приятели… (Ръкоплясканията постепенно стихват.) Не, това наистина е сериозно. Двама независими съдии в България, независими съдии в България казаха през лятото… (Чуват се викове срещу Вебер.) … че задържането на опозиционен лидер в България е било незаконно. И аз просто поисках дебат за ситуацията с върховенството на закона в България… (Чуват се викове.) Но това бе отхвърлено от „Зелените… Така че не политизирайте нещата. Когато говорим за върховенството на закона… Това е нещо независимо… (Следват аплодисменти.) Става дума за нещо, което да бъде основано на факти, а не да партийно-политическа ориентация.“ (Аплодисментите продължават.)

Очевидно по време на изказването някой или някои евродепутати са искали от председателката на ЕП Роберта Мецола да отнеме думата на Манфред Вебер, защото след като то приключва, тя казва: „Скъпи колеги… Скъпи колеги, за тези от вас, които коментират времето, ако сте седели тук вече 4 часа, би трябвало да знаете, че никой не е бил спиран да говори в тази зала. И сега няма да го спра.“

Какво пише в медийните публикации

Публикацията в „Офнюз“ е озаглавена „ЕП заглуши с освирквания Вебер, докато говореше за ареста на Бойко Борисов“. В текста това обобщение е избегнато и става дума за „депутати“: „депутати от Европейския парламент освиркаха шумно лидера на Европейската народна партия Манфред Вебер“. Самото изказване на Вебер и неговият контекст са коректно предадени. Според текста „от ЕНП подкрепиха думите на Вебер с аплодисменти, но голяма част от залата не одобри изказването му и освиркванията продължиха“. Няма как обаче да се прецени каква част от залата не е одобрила изказването. Освирквания не се чуват, но се чуват подвиквания, докато Вебер говори.

Публикацията на „Новини.бг“ е озаглавена „Освиркаха Манфред Вебер в Европарламента заради Бойко Борисов“. Освирквания във видеозаписа не се чуват, нито може да се потвърди, че негативните реакции са именно заради Бойко Борисов, чието споменаване е само част от аргументацията на Вебер. Междувременно заглавието е променено и в момента е „Скандал в ЕП по време на дебатите за ареста на Борисов“. Но в публикации във Фейсбук се вижда първоначалното заглавие. 

Самият текст на публикацията се позовава на „Сега“ и описва реакцията на евродепутатите така: „някои депутати реагираха с ропот и подвиквания“ – това е коректна картина на случилото се в залата. 

ПРОВЕРЕНО:

За да се оценят реакциите на евродепутатите към изказването на Манфред Вебер трябва да се отчете контекстът, в който е направено – директният спор с евродепутката от „Зелените“ Ска Келер, отправените към ЕНП критики и споменаването на предстоящия дебат за ареста на Борисов като част от аргументацията на Вебер, че „Зелените“ политизират въпроса с върховенството на закона. По време на изказването му се чуват както смях и подвиквания, така и аплодисменти. Така че не може да се каже, че депутатите са „заглушили“ Вебер с освирквания, нито че реакциите им са свързани само със споменаването на Бойко Борисов, както внушават заглавията на медийните публикации. В същото време в текстовете на публикациите няма неверни факти, които да дадат основания за квалификациите, направени от ПП ГЕРБ.

Автор: Момчил Инджов, кореспондент в Брюксел на Клуб „Z“.

Източници

Изказване на Манфред Вебер: https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/vod.html?mode=unit&vodLanguage=EN&vodId=bd2c0782-399a-a379-ed7f-c87319e5d5ba&date=20220914#

Дебатът „Незаконно задържане на лидера на опозицията в България (разискване по актуални въпроси)“: https://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/debate-details.html?date=20220914&detailBy=date

Решение на Административен съд София-град (АССГ) от 24 август 2022 г., което потвърждава, че задържането на Бойко Борисов, извършено на 17 март с полицейска заповед, е незаконно. Същото постанови първо Районният съд на 14 април. Решението на съда в публикация на „Клуб Z“: https://clubz.bg/126553

OFFNews.bg. ЕП заглуши с освирквания Вебер, докато говореше за арестa на Бойко Борисов (видео): https://offnews.bg/politika/ep-zaglushi-s-osvirkvania-veber-dokato-govoreshe-za-aresta-na-bojko-b-784974.html

Novini.bg. Скандал в ЕП по време на дебатите за ареста на Борисов https://novini.bg/sviat/eu/738108?fbclid=IwAR3WguQNbE5d5fuTJK5flpPLONA919BuT1Nzj6EWrZWa7GUuRDiELsLaZKA

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката