fbpx

Factcheck.bg вече с проверки и на украински език

Платформата за проверка на факти Factcheck.bg вече има рубрика на украински език с проверки, засягащи темата за войната в Украйна (https://factcheck.bg/uk/). Рубриката цели проверките да достигнат до украинските бежанци в България, като ги информира за дезинформационни кампании и неверни твърдения, които се разпространяват у нас. Инициативата се реализира в рамките на проект, подкрепен от Европейския парламент, изпълняван от екипа на Factcheck.bg в периода декември 2022- юни 2023 г.

Първите преведени проверки засягат темите: “Готви ли се ЕС за военна конфронтация с Русия?”“Не е вярно, че тази карта е излъчена в ефира на полска телевизия”, “Защо бежанците от Украйна и от Близкия изток се третират различно”, “Вярно е, че най-голяма част от украинските бежанци се намират в Русия след началото на войната”; “Не е вярно, че в държавните училища в Украйна не се преподава български език”.

Factcheck.bg стартира през май 2021 г. като инициатива на Асоциацията на европейските журналисти с цел да се противопостави на нарастващото количество дезинформация в българската медийна среда. От септември 2022 г. платформата е част от Международната мрежа на проверителите на факти (IFCN) към Института за медийни изследвания “Пойнтер” в САЩ.

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Задължително е посочването на източника и името на автора, както и поставяне на линк към публикацията.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Factcheck.bg
Factcheck.bg
Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България. Целта на екипа е да подпомогне усилията на журналистите да предоставят проверена и надеждна информация, като се ангажира с проверка на фактите в актуални новини, изказвания и публикации в социалните медии.

Още по темата

Категории

Още от рубриката