fbpx

Не, това не е снимка на президента на Естония с нейния син, облечен в рокля

  • Твърдението, че снимка показва президента на Естония с нейния син, е невярно.
  • Интерпретацията, че изображение от същото събитие показва президента на Естония, неговата съпруга и техният син, също не отговаря на истината.

„Като жена заявявам категорично, че да се облече мъж в женски дрехи е точно противоположно на защита на женските права!“

„Не бих искала тази пародийна и гротескна политическа фигура да защитава моите права. По-скоро някой трябва да защити нас от такава поквара.“

„Голяма защита, няма защо! Джендър и половина! Той се гаври с жените по този начин.“

Това са само част от коментарите на потребители, които изразяват възмущението си от многократно споделяна снимка във Фейсбук. В описанието се твърди, че на изображението са “президентът на Естония и нейния син”, облечен с розова рокля. Постовете като този са десетки и видно от реакциите под тях, успяват да задържат вниманието на мнозина. Подвеждайки ги.

Подобна снимка, със същите персонажи и видимо – от същото събитие, паралелно обикаля Фейсбук и отново събира стотици реакции. Според потребителите, споделили изображението, това са президентът на Естония (вляво), неговата съпруга (в средата) и техният син (вдясно). Тази снимка също е обект на стотици коментари за „прогнилия Запад“ и неговата “либерална пропаганда”, която развращава децата. 

“Никога, ама никога няма да го приема и да възпитавам детето си в този абсурд!”, гласи един от коментарите на потребител във Фейсбук, който определя дамското облекло на “сина на президента на Естония” като опит за внушение на Запада, че това е ”новото нормално”. 

Популярността на снимките провокира офталмолога д-р Александър Оскар да провери дали всъщност разпространяващите се с бързи темпове твърдения отговарят на истината. 

Каква е истинската история на снимките 

Оказва се, че изображението далеч не е ново – заснето е на 18 август 2020 г. в Естония по време на връчването на държавни награди за принос в превенцията на различни форми на насилие (“Violence Prevention Award”). В снимката участват (от ляво надясно) Райво Аег (министър на правосъдието на Естония към 2020 г.), Керсти Калулайд (президент на Естония към 2020 г.) и Мик Пярниц – естонски писател, преводач и културен критик. Няма данни Пярниц да има каквато и да е роднинска връзка с вече бившия президент на Естония. 

Медиите в балтийската държава описват писателя като активист за защита правата на жертвите на сексуално насилие с ясно изразени крайно леви възгледи. Пярниц обяснява причините за тоалета, с който се явява на връчването на наградите, в личния си Фейсбук профил: според него мъжките костюми играят ролята на щит за мъжа, докато роклите правят жените уязвими, също както обществото възприема “нежния пол”. 

Историята не свършва дотук. По време на награждаването Мик Пярниц държи провокативна реч, в която казва, че “традиционното семейство е най-опасното място за едно дете”. Той изтъква “егото на мъжете на средна възраст”, които са създали закони, “благоприятстващи културата на изнасилване”. Думите му са последвани от вълна от остри реакции в Естония.

В резултат на това министърът на правосъдието Райво Аег (вляво на снимката) отказва да подпише документите за връчване на наградата на Пярниц и тя му е отнета. По-късно Аег пише в профила си във Фейсбук, че разбира провокативното му поведение като опит да привлече внимание към проблема. Въпреки това, пише министърът, “не е приемливо да се омаловажава традиционното семейство, което е било безопасно убежище за много хора на церемонията по награждаването”.

Защо снимките се появяват отново

Както стана ясно, снимките са направени преди повече от две години, но днес те отново се споделят и то придружени с манипулативни твърдения. Според платформата за проверка на факти “Мит детектор”, има сериозни аргументи да се смята, че източникът на тази дезинформационна кампания е Русия. 

На 11 август 2022 г. правителството на Естония обявява, че прекратява издаването на визи за руски туристи, считано от 18 август. Причината за решението е повишената активност на хора, които влизат или преминават през Естония от Русия, регистрирана от властите в Талин. Според министъра на външните работи на Естония Урмас Рейнсалу, цитиран от Politico, това е в нарушение на санкциите, наложени срещу Русия. 

Още същия ден (11 август) екипът на “Мит детектор” засичат рускоезични акаунти във Facebook (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8), които публикуват снимка с надпис: “Естонският президент с нейния скъп син, вие преценете кой кой е”. Снимките вече са маркирани от Фейсбук като „фалшива информация“.

Същата снимка става популярна в Грузия още през 2020 г., когато лидерът на радикалното движение “Грузински марш” Сандро Брегадзе я публикува в профила си във Фейсбук със следното описание: “Дебилният президент на Естония и мъжеложец – шеф на разузнаването (вдясно)“. Това се случва малко след като огранизацията на Брегадзе е включена в доклад на Естонската служба за външно разузнаване и определена като „агресивно движение“, чийто представители имат връзки с Русия и нейните механизми за влияние. Грузинският уебсайт на спонсорираното от Кремъл издание “Нюз фронт” също публикува снимката с коментара на Брегадзе. 

У нас изображението се споделя през последните месеци в съвсем различен контекст: войната на Русия срещу Украйна. В допълнение, снимката се появява като част от колажи, които още по-ясно илюстрират посланието – “деградиралите” западни ценности срещу “истинските” традиционни ценности. Например, сравнение между сина на беларуския президент Александър Лукашенко и „сина“ на естонския президент. 

“Тази история е поредното доказателство колко лесно биват манипулирани хората в България, както и за предоверяването, поради липсата на елементарна култура за ползване на социалните мрежи”, пише д-р Александър Оскар в своя пост, който за броени дни събира над 2 хиляди реакции и близо 900 споделяния.

Но дори и под неговия пост има коментари, според които не е важно дали информацията е вярна или не, а е важно дали хората са съгласни с направените внушения:

“Поясненията за снимката не я правят по-приемлива!”

“Какво променя това кои са на снимката. Идиоти ли са???? Гротеска ли са??? Гавра ли е????? Превърнаха ли либералните ценности хората в идиоти???? Харесва ли ви това??? Това са въпросите!!!!”

“Самият факт, че се дава гласност на тези евро-атлантическо-либерални “грешки на човечеството” е безумие!?!”

Авторът на публикацията д-р Оскар е определен от някои потребители като “несъмнено последовател на еврогейските ценности”, а много коментари критикуват “европейските ценности” и изразяват надежда, че те няма да засегнат българското общество. Кои са всъщност европейските ценности можете да прочетете в този материал на Factcheck.bg. 

ЕС насажда “гей идеология”, Русия е спасител

Мотивът за деградацията на западното общество, което пропагандира хомосексуализма, „третия пол“ и развращаването на деца, е едно от основните послания на Кремълската пропаганда. Русия, на свой ред, е представена като “спасител” и “защитник” на традиционните ценности и християнското семейство, заради което си навлича гнева на Запада.

Тези послания започват да се налагат след връщането на Владимир Путин като президент през 2012 г. и особено силно след анексията на Крим и началото на конфликта в Източна Украйна през 2014 г.

Според разказа на Кремъл, политиката на Запада е част от план за “колонизация” и “депопулация” на традиционните общества. Повече по темата с контекст и опровержения може да прочетете тук.

“Кремъл е очевидният пример за чуждестранен играч, който използва и разпространява наратива за „колониализма“. Това се казва в доклад от 2021 г., посветен на дезинформационните кампании срещу ЛГБТИ+ хората и изготвен по искане на Специалната комисия за чуждестранна намеса в демократичните процеси в ЕС (INGE) в Европейския парламент. 

Проверено:

Твърдението, че на снимка, публикувана в интернет, се виждат президента на Естония с нейния син, е невярно. Интерпретациите за втора снимка от същото събитие, за която има предположения, че е на президента на Естония, неговата съпруга и техният син, също не отговарят на истината.

Източници

The Estonian president’s son is not present in the photo: https://truthmeter.mk/the-estonian-presidents-son-is-not-present-in-the-photo/?fbclid=IwAR0ZrPkVnkkGLZhRJeogR-MDMDhfIv_oB6aVqsE14SLiWklkkdYMU0ICuU4 

Eestit apartheidiriigiks nimetanud ropusuisele Pärnitsale anti vägivallaennetaja autasu: https://objektiiv.ee/kaljulaid-andis-autasu-eestit-apartheidiriigiks-nimetavale-parnitsale/

Mikk Pärnits / Facebook: https://www.facebook.com/harra.parnits/videos/10159427660427871/?t=9

Vilja Kiisler: ühestainsamast roosast kleidist piisas, et riigi eneseväärikus uppi lüüa?: https://epl.delfi.ee/artikkel/90789933/vilja-kiisler-uhestainsamast-roosast-kleidist-piisas-et-riigi-enesevaarikus-uppi-luua

Raivo Aeg / Facebook: https://www.facebook.com/raivoaeg/posts

5 COMMON PRO-KREMLIN DISINFORMATION NARRATIVES: https://euvsdisinfo.eu/5-common-pro-kremlin-disinformation-narratives/

THE REAL IDENTITY OF THE PERSON PRESENTED AS THE “SURVEILLANCE CHIEF” AND THE SON OF THE ESTONIAN PRESIDENT: https://mythdetector.ge/en/the-real-identity-of-the-person-presented-as-the-surveillance-chief-and-the-son-of-the-estonian-president/

Estonia stops issuing visas to Russian tourists: https://www.politico.eu/article/estonia-stop-issuing-visa-russian-tourist/

Эволюция морали: https://ria.ru/20151106/1314941692.html 

Disinformation campaigns about LGBTI+ people in the EU and foreign influence: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2021/653644/EXPO_BRI(2021)653644_EN.pdf

DISINFO: THE WEST UNDERMINES RUSSIA BECAUSE RUSSIA OPPOSES GLOBALIST IDEOLOGY AND UPHOLDS TRADITIONAL VALUES: https://euvsdisinfo.eu/report/the-west-undermines-russia-because-russia-opposes-globalist-ideology-and-upholds-traditional-values

Всички материали от Factcheck.bg могат да бъдат препубликувани свободно. Изисква се позоваване на източника, автора на материала и линк към статията.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Публикацията е създадена по проекта FENCE: Building resilience for safeguarding political debates in EU Southeast frontiers с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg.

Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Професионалният му път започва още в гимназията, когато става част от редакцията на националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Оттогава досега отразява вътрешната политика за регионални и национални медии. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд. В момента изучава “Политология” в Софийския университет.

Още по темата

Категории

Още от рубриката